Arkitekturopprørets prisutdeling 2022

00:00 - Introduksjon
02:45 - Musikk - Chopin Nocturne
07:40 - Foredrag Håkon Wium Lie
10:21 - Foredrag Saher
25:44 - Foredrag Erik Holm
37:40 - Foredrag Kjeltil Rolness
01:06:00 - Grøss-medaljen
01:12:10 - Hedersprisen
01:32:02 - Lambda-sangen
Videoopptak ved Hans Haga

Kjetil Rolness kåserte over tema «Darth Vader på bryggekanten»:


(Siste foto: Yngve Vogt)

Erik Holm og Saher Sourouri fra Arkitekturopprøret:

Fra utdelingen av Grøss-medaljen (i betong) og Hedersprisen:


(Siste foto: Yngve Vogt)

Gina og Brita Buer tok i mot heder for Buer Restaurant:

Hedersnominerte Grønli vannverk og de nye leilighetene i Åsgårdstrand var også på scenen:

Om vinneren at Hedersprisen sier Arkitekturopprørets komité:

Kan moderne krav passes inn i en tradisjonell arkitektur? Sikkerhet, energikrav, dagslys, brann, alle disse elementene brukes ofte som forklaringer for hvorfor dagens bygninger er så like og så pregløse. Årets vinner av Arkitekturopprørets Hederspris har tatt denne utfordringen på strak arm, og skapt et vakkert og variert anlegg for besøk og formidling.

Ordet 'tidløst' brukes ofte som et kompliment om god design som taler til mennesker på tvers av generasjoner, og er en vanlig ambisjon for arkitekter med bærekraftsambisjoner. Anlegget vi premierer i kveld, viser kanskje derimot at det kan bli minst like interessant når noe nytt får fylles med tid, historie, referanser og detaljer. Fra renessansehager til løkkupler og bindingsverksfasader, her inkluderes det meste i en kavalkade hvor alle kan finne noe som gir dem assosiasjoner og gjensynsglede.

Komplekset har ypperste kvalitet i både design og utførelse, og eksemplifiserer på beste vis at vi også i vår tid kan lage omgivelser på høyde med de vakre omgivelsene vi ellers må oppsøke i form av gamlebyer og slottsmuseer. Det er inspirerende og vennlig, danner en utmerket ramme om formidling, og peker ut en vei videre for utvikling av både tette bygningsmiljøer og kulturlandskapet på bygdene.

Vi gratulerer så mye med Arkitekturopprørets Hederspris 2022: Ramme Fjordhotell - av Enerhaugen Arkitektkontor for og med Petter Olsen!

Om vinneren av Grøss-medaljen sier Arkitekturopprørets komité:

Vinner av årets Grøss-medalje er et nytt og dominant innslag i Oslos bybilde. Den er ikke motepreget, men solid og tidløst dyster, utført i kostbare materialer og inspirert av tidligere tiders forsvarsarkitektur.

Naturstein finnes i alle farger, men ikke her. Denne regnbuen går fra anemisk gråhvit til grønnlig koksgrå, samtidig som de glatte veggene byr på lite annet enn ekspansjonsfuger for å variere inntrykket.

Museer har som sin hovedoppgave å beskytte og vise frem verdifulle gjenstander. Samtidig skal de formidle, by inn og være deltagere i bysamfunnet. Nettopp her er det vinneren svikter: Bygningen lukker seg inne mer enn nødvendig, med skalaløse vegger og en introvert holdning som ikke er en nasjonal institusjon verdig, og som gjør forbipasserende triste og trette. Den er seg selv nok, og det er ikke nok for oss. Vinneren av Grøss-medaljen 2022 er Nasjonalmuseet, av arkitekt Klaus Schuwerk for Statsbygg!

Håpets katedral kom på andreplass i Heders-kategorien. De skriver:

Håpets katedral takker for nominasjonen og for den overveldende responsen fra folket. Det betyr mye for oss og for de frivillige som har bygget katedralen. Denne katedralen er nemlig bygd på dugnad av "folket", tilsammen 12300 timer er til nå lagt ned.

Håpets Katedral er et livssynsåpent miljø- og kunstprosjekt som handler om å bygge håp gjennom samarbeid. Katedralen, som er åpen for alle, er et møtested mellom mennesker på tvers av alder, nasjonalitet og tro. I det maritime miljøet på Isegran i Fredrikstad har vi har bygget en 120 m2 stor pram av tre, som er fundamentet til katedralen, og som flyter på vannet. Reisverket er inspirert av stavkirkene, mens det 300 m2 store taket er skapt som et innovasjonsprosjekt av gjenvunnet plast fra havet.

Håpets katedral jobber med både miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft. Vi er pionerer innen diapraksis (at mennesker fra ulike religioner og kulturer går sammen om et felles arbeid). Vi tror på at det å ikke bare prate, men å faktisk gjøre noe sammen er godt både for helsa, for jorda vår og for å skape litt mer forståelse oss mennesker imellom.

2. pinsedag setter vi kursen mot Bygdøy, hvor katedralen skal ligge hele juni måned. Vi vil da tilby bryllup, dåp, konserter, yoga, samtaler, dialog og ikke minst stillhet. Gleder oss til å møte dere og vise fram vårt spektakulære lille byggverk!

Buer Restaurant kom inn på en sterk tredjeplass. Gina og Brita Buer holdt denne talen:

Tusen takk, detta er ein veldig fin oppmerksomhet for oss å få. Vi er ein liten familie, mamma, pappa, vi to og lillebroren vår Ola. Vi bur i Buerdalen innerst i Hardanger.

Gården våras er innfallsport til Folgefonna Nasjonalpark og dette bygget er planlagt og reist som et driftsbygg for folk og dyr. Sauer og traktor i kjellaren og restaurant med gourmet mat og sider og vin i første etasje.

Fasaden som vender mot våningshuset er nøytral og gir inntrykk av å være ei løa og et fjøs. Fasaden som vender mot isbreen derimot er leiken og har store vinduer.

Heilt siden vi var små har mamma og pappa planlagt og snakka om at vi ein dag skulle få ein restaurant i løa. Vi har om lag 40.000 turister som går gjennom tunet vårt hver sommar og det er utgangspunktet for satsinga.

På ein gard er det jo «alle mann i arbeid» så dette er et famileprosjekt. Målet med bygget var å bruke gamle norske byggetradisjoner kombinert med ein moderne vri. Vi ville bygga for framtida.

Det er stas for oss at vårt bygg var med i kategorien for hedersprisen og veldig stas å komma så høgt på lista. Vi vil på vegne av familen takka for at arkitekturopprøret setter fokus på kva arkitektur gjør med oss mennesker. Det er kjekt for oss å ta i mot gjester på Buer for alle utrykker glede over bygg og kvalitet - å det er jo glede og gode opplevelser vi vil by på.