Hedersprisen 2023

Presentert av MNAL Kristian Hoff-Andersen og Sjervin Khorshidi

Arkitekturopprørets Hederspris går i år til et prosjekt som mer enn noe annet er et eksempel på godt naboskap. Alle de nominerte prosjektene har til felles at de spiller videre på sine omgivelser, men denne har begeistret publikum ekstra mye, helt siden avstemningen åpnet.

Ved første øyekast kan det virke helt lavmælt, og kanskje i overkant enkelt. Vi skulle nok gjerne sett noen figurative ornamenter, eller litt mer bruk av tradisjonelle farger. Ved nærmere øyensyn kommer imidlertid de nennsomme detaljene frem: Symmetrien som gir ro. Gesimsen, som følger nabobygningene. Måten den hvite pussen er gitt det lille ekstra ved hjelp av en glamorøs glittereffekt. Vakkert og presist føyer den seg inn i husrekken, som om den alltid har stått der.

Det er også en bygning med eksplisitte referanser til klassisismens tradisjon. Grunnmuren er kledd i de gamle romernes favorittstein - travertin, mens tredetaljene er gitt kannelyrer inspirert av joniske pilastre. Vinduene har gjennomgående sprosser og varierte høyder, noe som gir en god oppbygning av fasaden. Også vindusåpningene er grundig bygget opp, men en inntrukne og uttrukne partier som gir en følelse av tyngdekraft, det bærende og det bårne.

Til sist skal vi nevne at dette er et strålende eksempel på at klassisk arkitektur kan være lønnsomt. Det kan blant annet sammenlignes med naboen lenger borte i gaten, den nye, nitriste glasskassen som utgjør baksiden av det nye prosjektet kalt S7. Her fjernet man en velfungerende 90-tallsfasade i naturstein og satte inn en fremtidsnostalgisk firkantfasade. Resultatet taler for seg selv: De har kun fått leid ut til kjedelige kjedebutikker, mens vår vinner huser en av byens mest eksklusive og populære motebutikker.

Før avstemningen skrev vi: “Nybygget på denne adressen har tradisjonell fasadeoppbygning, som erstatter og til en viss grad viderefører en forsvunnet forretningsgård på samme sted. Fasaden bærer preg av jevn rytme og symmetri, med materialer som reflekterer nabolaget.” Vinneren av Arkitekturopprørets

Hederspris 2023 går til Nedre Slottsgate 10, ved Promenaden management og Embark arkitekter!