Ei varsla arkitektonisk valdtekt frå Pellerin AS

Skansen er eit freda kulturminne, og det same er den gamle Tollboden der Polarmuseet held hus. Dei andre, større bryggene er verna, og det same er Skippergata 11 (som huser gastropuben Hildr) der me finn Tromsøs siste genuine byhage. I dette miljøet vil altså Pellerin byggja tre tårn på sju til ni etasjar, altså meir enn dobbelt så høgt som bygningane rundt.

Les mer


Stygge fasader ... til enhver pris?

Lillehammer er en liten by med en rik historie, med et sentrum som dels består av eldre trehusbebyggelse og dels murhusbebyggelse av varierende alder. Et vakkert og koselig sted, mener de fleste. Man finner også allerede mindre vellykkede bygninger her og dersom Arkitekturopprøret hadde oppstått tidligere ville nok for eksempel Sentrum P-hus vært en het kandidat til «årets grøss». Den modernistiske arkitekturens inntog har ført med seg kalde og sjelløse fasader, skarpe kanter og flate tak som lite omtenksomt spres utover det maksimale av hva tomter og omgivelser kan håndtere, både i areal og i høyde.

Les mer


Planlegger du pepperkakehus til jul? Nå er det nye regler

Om du ikke følger rådene i Byggforskserien, kan du risikere å ende opp på verstinglista til Arkitekturopprøret. Arkitekt: Amalie Nitter Elvsborg. Foto: SINTEF

Les mer


Joda, det handler om stygt og pent

Det er fullt forståelig at AT Arkitektur, med det 11 etasjer svære beistet i Giæverbukta på skrytelista si, ikke vil snakke om stygt og pent, eller estetikk som det også kalles. Men selvfølgelig skal vi andre gjøre nettopp det. Fordi det er viktig, fordi det er sakens kjerne.

Les mer


Document På tide med arkitektonisk konverterings­terapi

På gatenivå er butikk­fasaden tredelt med ett stort vindu på hver side av et mindre, som samtidig blir flankert med hver sine «bærende» pilastre. Bærende i den forstand at de står som støtter for et horisontalt bjelkelag som danner fundamentet for den øvre delen av fasade­veggen. Dette er en enkel og stilsikker komposisjon som ikke stikker seg frem i forhold til nabo­gårdene, snarere viser en ærbødig respekt for deres arkitektoniske idealer og tradisjoner.

Les mer


Arkitektur.no – Vi vil bare si, med forsiktig innestemme, at det som bygges er dritdårlig

Jeg tror Arkitekturopprøret har berørt skamnerven hos en del utbyggere. Kanskje det er deres store bidrag til norsk arkitektur. De har mye større moment enn sånne gamle grinebitere som oss. Kanskje kan det føre til en ordentlig endring, hvis det blir vesentlig mer skam blant utbyggere. Noen bør si: skam deg, sier Jensen, og påpeker at vi må få med at dette er sagt med glimt i øyet.

Les mer


Morgenbladet Arkitekturopprøret har ikke bare vunnet – seieren er helt knusende

Spol to små år frem i tid, og mediedekningen er altså av et kaliber som vanligvis er forbeholdt nordmenn på gulljakt i et eller annet OL. Og som en skjebnens ironi skjer dette samme år som det etablerte Arkitektur-Norges egen hovedpris like godt ble lagt ned av regjeringen. Uten at det skapte overskrifter noen steder. For et år siden skrev jeg at Arkitekturopprøret hadde vunnet. Først nå ser jeg hvor knusende seieren er.

Les mer


Retailmagasinet Chanel-bygget kåret til Norges vakreste

Arkitekturopprøret har kåret Nedre Slottsgate 10, midt i Oslo sentrum, til Norges vakreste nybygg. Bygget driftes og utvikles av Promenaden Management og leies ut til motehuset Chanel.

Les mer


Blei kåra til Noregs styggaste bygg: – Burde aldri vore sett opp

– Vi anerkjenner at estetiske vurderingar varierer. Fokuset vårt har vore funksjonalitet og berekraft, og sjølv om det openbert er delte meiningar om utsjånaden, er vi stolte av dei positive kvalitetane som bygde vårt har, seier Anne Aubert i Daimyo Eiendom, som står bak hotellet i Tromsø.

Les mer


Bergensavisen Bergenshus kåret til Norges tredje vakreste nybygg

En bolig i Bergen sentrum kom på tredjeplass i Arkitekturopprørets kåring. Rundt ti tusen har stemt i kåringen. – Dette er kjempestas, sier Lene Faye Jordan-Johannessen til BA. Tirsdag kveld kom fasiten på Arkitekturopprørets kåring, hvor rundt 10.000 nordmenn har stemt. Der ble familien til Jordan-Johannessens bolig i Jonas Reins gate på Nygård kåret til Norges tredje vakreste nybygg.

Les mer


Nettavisen Når boblene sprekker

Da Arkitekturopprøret (AO) for kort tid siden vokste seg stort og stygt med høy hastighet, var det fremdeles ikke bra å argumentere for tradisjonell arkitektur. Inntil nylig var det veldig lite populært å protestere mot glass og stål-utviklingen i arkitekturen. Stygt og sterilt var «utvikling». Funksjonelt, hardt, kaldt og firkantet var «progressivt». Bælsvært var miljøvennlig.

Les mer


Rådgiver jubler over verstingpris: − Det er et fantastisk bygg

Figenschau så på Dagsrevyen tirsdag kveld, da nyhetsankeret begynte å lese opp: «Hotell Moxy er kåret til styggeste nybygg. Bygget ligger i Tromsø.» – Jeg tenkte «yes», så er vi i celebert selskap, sier Figenschau til iTromsø. Han er seniorrådgiver i AT Arkitektur, som står bak det mørkegrå hotellet i Giæverbukta. Da iTromsø ringer ham onsdag formiddag, ler han. – Det er alltid interessant å få en pris. Og så er det veldig artig å være i den celebre klubben med Munchmuseet, sier Figenschou.

Les mer


arkitektur.no Grøss-medaljen: – Vi liker at folk har forskjellige syn på arkitektur

– Vi er i celebert selskap med Munchmuseet og Nasjonalmuseet og en sånn pris skaper mye oppmerksomhet rundt arkitektur. Det er ikke nødvendigvis negativt. Arkitekturopprøret er en bevegelse som verken er glad i moderne stil eller høye bygg. Det må vi gi dem honnør for og vi liker at folk har forskjellige syn på ting. Verden ville vært veldig kjedelig om alle var enige om hva som er pent eller stygt i en by, sier Monalf Figenschou, seniorrådgiver i AT Plan & Arkitektur, til Arkitektur.

Les mer


ao.no Ble kåret til landets fineste nybygg

Tromsøs Moxy hotell ble kåret til det styggeste nybygget i Norge, mens Nedre Slottsgate 10 i Oslo stakk av med prisen som årets fineste nybygg. – Dette bygget er et godt eksempel på bygg som tilpasser seg omgivelsene og nabobyggene. De prøver ikke skape kontrast, som mange nybygg forsøker, sier Håkon Wium Lie, talsmann for Arkitekturopprøret, til VG.

Les mer


Estate nyheter Vant kåring av vakreste bygg: – Vi skal ikke lage kopier

– Vi forvalter og leier ut en fantastisk portefølje med flotte bygg i et historisk område rett ved Karl Johans gate. For oss er det viktig at vi respekterer historien, og bygger i en stil som viser omtanke for nabobyggene. Samtidig er vi opptatt at vi ikke skal lage kopier, men moderne bygg med høy kvalitet som passer godt inn i et historisk område med klassiske bygg, sier Annette Lund, administrerende direktør for Promenaden Management.

Les mer


Nettavisen Raser mot «stygge bygg» i «Debatten»: – Tilfører ingenting positivt

– Vi har studier og meningsmålinger som forteller oss hva folk synes er pent. 80 prosent av folk foretrekker det som kalles klassisk arkitektur. Det er jo det som er bærekraftig, for da får du bygninger som ikke rives med en gang folk er lei, kontret arkitekt og styremedlem i Arkitekturopprøret, Kristian Hoff-Andersen.

Les mer


Nettavisen Mange er drittlei av at en liten gruppe arkitekter og smaksdommere skal bestemme hvordan det ser ut der vi ferdes

«Arkitektur tilhører allmennheten», sa arkitekten Peter Butenschøn på «Debatten» i går kveld. Og så la han til: «Du kan ikke la være å se på et stygt hus». Her berørte han selve kjernen i Arkitekturopprøret, og grunnen til at dette opprøret nå er i ferd med å lykkes: De fleste av oss er drittlei av at en liten gruppe arkitekter og smaksdommere skal bestemme hvordan det ser ut der vi ferdes.

Les mer


Nordlys Kåret til årets styggeste bygg

Arkitekturopprøret er en bevegelse som ønsker at nybygg og steder skal kunne bygges med tradisjonsorientert arkitektur. Bevegelsen ønsker nybygg i menneskelig målestokk, hvor hus i samme kvartal og gate danner en helhet. Årlig har de kåringer og inviterer folk til å si sin mening om forskjellige bygg når de delet ut det de kaller «Grøss-medaljen» og Arkitekturopprørets «Hederspris 2023», og her var Moxy i år nominert.

Les mer


NRK Gjør moderne arkitektur oss ulykkelig?

Vi spurte folk om de kunne sende inn forslag på bygninger de synes var stygge. Responsen var enorm.

Les mer


Tidens krav Nybygg i Kristiansund blant «årets vakreste» – vant ikke hedersprisen

Port Arthur, som ligger på Innlandet i Kristiansund, var ett av ni nybygg som kunne stemmes frem til å vinne «Arkitekturopprørets Hederspris». Siste sjanse for å stemme på Port Arthur og de andre byggene som var nominert i kategorien «årets vakreste nybygg» var mandag 27. november, og ifølge Arkitekturopprørets hjemmeside gikk hedersprisen til Nedre Slottsgate 10 i Oslo.

Les mer


Avisa Nord Kåret til årets styggeste bygg

Men selv om hotellet nå er i full drift og blant annet kan skilte med majestetisk utsikt fra skybaren i toppetasjen, fortsetter folk å klage. Arkitekturopprøret er en bevegelse som ønsker at nybygg og steder skal kunne bygges med tradisjonsorientert arkitektur. Bevegelsen ønsker nybygg i menneskelig målestokk, hvor hus i samme kvartal og gate danner en helhet.

Les mer


Arkitektur.no Heder og grøss fra Arkitekturopprøret

– Det er stygt. Det er et autoritært avvisende bygg hvor man kan se for seg utbygger le hele veien til banken av at de har fått lov til å bygge noe som lyser profittestetikk. Her har de ikke brukt én krone mer enn nødvendig og ikke prøvd å skape et bygg som på noe vis tilfører Tromsø noe positivt, sier Sourouri.

Les mer


SVT Norges fulaste hus utsett

Arkitekturupproret som ligger bakom prisutdelningen startade i Sverige 2014 och drivs av privatpersoner som vill att nybyggen ska byggas i mer klassisk stil. Under prisceremonin i Oslo gav Arkitekturupproret även ett hederpris till det vackraste nybygget, som gick till Nedre Slottsgatan 10 i Oslo som är byggt i klassisk stil.

Les mer


VG.no Dette er kåret til årets styggeste bygg

– Det var tidlig klart at Moxy Hotell ville vinne. De har nesten dobbelt så mange stemmer som nestemann. Dette hotellet er bygget på et sted og på en måte som vekker både grøss og gru hos de som ankommer Tromsø. Det er et godt eksempel på et bygg som aldri burde ha vært reist, sier Håkon Wium Lie, talsmann for Arkitekturopprøret, til VG.

Les mer


Vårt Oslo Grøss-medaljen 2023 utdelt: For første gang er ikke Norges styggeste nybygg i Oslo

Oslo slapp med skrekken da Arkitekturopprøret ga Grøss-medlajen til et hotell i Tromsø. I stedet kan hovedstaden smykke seg med å ha landets fineste nybygg.

Les mer


TV2 Kåret til årets styggeste nybygg: – Nitrist

Det nye hotellet i Tromsø har fått en pris de færreste ønsker seg. En soleklar vinner, sier Arkitekturopprøret.

Les mer


iTromsø Hotellet vant prisen «Norges styggeste nybygg»: – Et skrekkeksempel

Les mer


Nå er Norges vakreste og styggeste nybygg kåret

Røros bibliotek konkurrerte om å bli landets vakreste nybygg. Blomkvartalet på Heimdal konkurrerte om grøss-medaljen for årets styggeste nybygg.

Les mer


TV2 Kåret til årets styggeste nybygg: – Nitrist

De siste tre årene har Arkitekturoppgjøret delt ut prisen for årets styggeste og peneste nybygg. Det er folket som har stemt frem vinneren, og i år var det liten tvil om hvilket bygg folk mente var mest ufyselig. For første gang er det et bygg utenfor Oslo som stikker av med det de kaller «Grøss-medaljen». – Det blir mørketid hele året med dette nitriste nybygget i sortfarget betong, skriver Arkitektoppgjøret i sin nominasjon av bygget.

Les mer


NRK Dette er kåret til årets styggeste nybygg

Flere tusen nordmenn har stemt fram nye bygg de synes er pene – og stygge.

Les mer


Adressa Skal vi gjenta tabben i Ravnkloa?

Trondheim havn sier dette er en mulighet for å tenke nytt. Hva med å invitere inn et tradisjonelt forslag og la befolkningen bestemme? Kanskje det ville gitt oss en fiskehall som står lengre enn 25 år?

Les mer


nrk.no Kårer årets fineste og styggeste nybygg

Brochmann i bladet Arkitektur tror vi har kommet til et vendepunkt. – Det er ikke så mange som tegner Barcode-aktige hus lenger. Det er mer dempede bygninger som tegnes nå, sier han. Pendelen har altså begynt å svinge tilbake, forklarer Brochmann. – Det å ta vare på det eksisterende, og det å bygge hus i en litt mer tradisjonell stil, henger litt sammen. Det kommer til å bli en super­trend, spår han.

Les mer


VG.no Har Lene og Baard bygget Norges vakreste hus?

– Hva betyr det å være nominert til Norges vakreste nybygg? – Det er alltid gøy å bli nominert, og jeg deler noen av tankene og prinsippene til Arkitekturopprøret. Blant annet at det skal være kvalitet på arkitektur, at hus også tegnes for byen – ikke bare kunden. Og at ting som er vakkert i seg selv har betydning, sier han.

Les mer


MittLørenskog Kan vinne upopulær pris: – Vi ønsker ikke å kommentere

Med en storstilt feiring kunne tidligere Lørenskog-ordfører, Ragnhild Bergheim, klippe snoren som markerte åpningen av Thon Hotel Snø i juni. – Det er alltid mye følelser og sommerfugler i magen når vi åpner noe nytt, men jeg er glad for å se det vi har fått til her, sa konserndirektør Morten Thorvaldsen i Thon Hotels til MittLørenskog den gangen. Endelig åpnet hotellet ved skihallen: – Den første gjesten mente dette var bedre enn Dubai! Fem måneder senere er ikke Arkitekturopprøret nådige i sin dom over hotellet i Snøbyen på Lørenskog. MittLørenskog har henvendt seg til hotellet og Olav Thon Gruppen med spørsmål om hva de synes om kåringen og nominasjonen. Hotellet ønsker ikke å si sin mening Arkitekturopprørets nominering.

Les mer


Nordlys Havnet på «grøss»-liste: – Hundrevis av klager

Nå er årets best- og verst-kandidater offentliggjort - og Tromsøs nyeste hotell har kommet med som en av kandidatene på verstinglista, melder iTromso.no – Vi har fått inn hundrevis av klager på det bygget. Det har kommet så mange klager, at jeg trodde bygget sto i Oslo, sier Saher Sourouri, som medvirker i Arkitekturopprørets kåring av hvilket nybygg som er det vakreste det siste året., til iTromso.no.

Les mer


Subjekt «Darth Vader-huset» har fått lillebror. Og nå kan han vinne arkitekturpris | Subjekt

Når debatter som Arkitekturopprøret trekker frem i offentligheten, fører til at bygg raser ned i verdi, hvorfor bygges det fortsatt tilsvarende estetiske bygg? Svaret er at man fortsatt ikke har sett virkningen av Arkitekturopprøret, mener Sourouri. Det tror han derimot at vi vil merke mer til fremover: – Jeg tror det er fortsatt tidlig å se effekten av Arkitekturopprøret i det som er bygget, sier Sourouri, og fortsetter: – Mye av det som er planlagt bygget de neste årene, tror jeg er påvirket av Arkitekturopprøret.

Les mer


iTromsø Kan bli kåret til landets styggeste: – Det har kommet så mange klager, at jeg trodde bygget sto i Oslo

- Hva er det som er så galt med Moxy-hotellet?
- Folk synes det er stygt, rett og slett. For meg virker det som at de som har bygd det, har tenkt at det er usynlig, uten å ha tenkt på estetikk. Men når du bygger et svart høyhus, da ber du om bråk. Det er ingen i verden som liker svarte høyhus. I Bodø fikk Petter Stordalen-hotellet The Storm mange klager i fjor, sier Sourouri.

Les mer


Kvinnheringen Kan bli kåra til landets styggaste nybygg

Bak leilegheitsprosjektet ved Skålakaien i Rosendal står utbyggjarane Tommy Røssland og Jan Evald Såtendal. Dei har ikkje noko utdjupande kommentar til nominasjonen. – Eg synest at folk burde hatt betre ting å ta seg til i desse tider enn å halda på med slikt. Utover det har vi ingen kommentar, seier Tommy Røssland på vegner av utbyggjarane.

Les mer


eub.no Nå kan det nye politihuset vinne pris: – En heder som både bygget og Eidsvoll Verk fortjener

Nybygget både skiller seg ut og sklir sømløst inn i omgivelsene på en og samme tid. Det har ikke gått upåaktet hen.

Les mer


arkitektur.no På opprørets hedersliste

– Det føles bra å bli nominert. Som alle andre er vi glade for smiger og når det kommer fra Arkitekturopprøret ser vi noen sammenfallende interesser – også med dem. Det handler om å ønske en høyere krav på arkitekturen og forholde seg til at man i en by ikke bare tegner for én kunde, men også resten av omgivelsene, sier Folgerø.

Les mer


Amta Kan bli «Årets vakreste nybygg»: – Overraskende og gøy, sier huseieren i Drøbak

– Jeg ble overrasket og selvsagt glad, sier huseier Haakon Manheim om den ærefulle nominasjonen. Det hvite huset i Drøbaks vernesone skiller seg klart ut på listen over kandidater når prisen med undertittel «Årets vakreste nybygg» skal kåres gjennom avstemning i regi av Arkitekturopprøret. – Hvem som vinner, skal avgjøres av mannen i gata. Det liker jeg, sier Manheim. Kandidatene til hederspris er valgt av nettstedet Arkitekturopprøret, som startet som en protest mot nybygg som «folk flest» ikke liker.

Les mer


Avisa Oslo Utskjelte bygg kan få versting-pris: – Ubehagelig å se på

I juli kåret Arkitekturoppgjøret Norge det nye høyhuset Vertikal Nydalen til «årets styggeste nybygg» så langt i 2023, nå risikerer bygget å bli kåret til årets faktisk styggeste. Voldsløkka skole har høstet kritikk fra flere hold, og vært omtalt i blant annet Avisa Oslo ved flere anledninger. – Det er mange som reagerer på byggene, de opplever dem som stygge, kort og enkelt. De sier at det er stygt, ubehagelig å se på og at det vekker negative følelser i dem, sier Sourouri.

Les mer


Nidaros.no Kan bli kåret til landet styggeste: – Betong stablet på betong

I sommer møtte Nidaros tre heimdalinger som var sterkt kritisk til bygget og hvordan det preger sentrumsbildet på Heimdal. – Mellom oss lokale er den en høflig og redelig diskusjon, men det er jevn skrekk og gru over hva en entreprenør faktisk kan gjøre med et sentrum, sa Svein Børge Nygård. – Jeg synes det er helt forferdelig. Det er en ting at sentrum har blitt rehabilitert, men dette var noe av det verste vi kunne få, sa Trude Mortensen (64) som har bodd på Heimdal i over 50 år.

Les mer


Blomkvartalet nominert til landets styggeste nybygg

Arkitekturopprøret fikk stor mediaoppmerksomhet for to år siden da den første kåringen fant sted. I dag har organisasjonen 77 tusen følgere på Instagram og 35 tusen medlemmer i en egen gruppe på Facebook. Organisasjonen skriver på sin egen hjemmeside at det i dag finnes flere etablerte arkitekturpriser, men at prisvinnerne her velges av bransjen selv og ikke den menige mann og kvinne.

Les mer


Tidens Krav Nybygg i Kristiansund er blant «årets vakreste»: – En variert og sammenhengende bebyggelse

Leilighetsbygg i Kristiansund er blant kandidatene som kan bli kåret til «årets vakreste». For tredje år på rad er det nå mulig å stemme frem årets nybygg på Arkitekturopprørets hjemmeside. Årets nybygg i 2023 skal kåres i to forskjellige kategorier – det vakreste og det styggeste – og de to byggene som får flest stemmer blir tildelt «Arkitekturopprørets Hederspris» og «Grøss-medaljen».

Les mer


Vårt Oslo Disse oslobyggene kan få den beryktede Grøss-medaljen for landets styggeste bygg

Arkitekturopprørets Hederspris er beskrevet som en pris som skal gis til et vakkert og veltilpasset nybygg som innbyggerne verdsetter. I denne kategorien finner vi tre nybygg fra Oslo. Byggene ligger i henholdsvis Nedre Slottsgate 10, Kirkegårdsgata 14 og Stensberggata 15.

Les mer


Avisen Kristiansand Politihuset kan vinne versting-pris: – Det er ikke noe å være stolt over

– Det ser ut som to rivjern. Det er massivt, og helt Fifty Shades of Grey. Dette skal være inngangen til Kristiansand fra vest og det er ikke noe å være stolt over. Slik beskriver leder for Kristiansand Arkitekturopprør og by- og stedsplanlegger, André Seljestad Knudsen, byens politihus.

Dronningens Gate 31 har blitt nominert til Arkitektursopprørets hederspris. Knudsen understreker at det ikke kom så mange innspill til vakre nybygg. – Det har blitt bygd lite vakkert denne tiden. Men Dronningens Gate 31 har blitt nominert da bygget har tatt hensyn til stedsidentitet, høyde til byggene rundt og de grunnleggende arkitektoniske verdier som symmetri, sokkel, høydeskala og utsmykking.

Les mer


Adressa Trondheimsbygg nominert til landets styggeste

4. november 2023

– Folk har hatt mulighet til å nominere nybygg de synes er stygge, og Blomkvartalet er en av de som har fått flest stemmer, sier lokallagsleder i Arkitekturopprøret, Henrik Giil Liisberg... Lokallagslederen mener dagens boligprosjekter ikke blir bygd i sammenheng med estetikken i resten av miljøet. – Vi synes det estetiske har blitt neglisjert de siste tiårene. Arkitekter bør ta inspirasjon fra vakre bygårder som har stått i over hundre år - og av god grunn! – Vi vil ha en mer helhetlig og sammenhengende byutvikling, ikke et lappeteppe av masse forskjellig boligprosjekter, legger han til.

Les mer


Stavanger Aftenblad K8 er nominert til «grøsserpris»: ⁠–⁠ Et dumt tårn med uteområder som neppe vil bli brukt

4. november 2023

– Base Property sine prosjekter har både vært nominert og vunnet mange fine priser de senere årene, men vi har aldri blitt nominert i en slik kategori. K8 er et prosjekt vi er veldig stolte av, men som ikke blir ferdigstilt før til våren 2024, og det er slik sett ikke kvalifisert til å være med i årets konkurranse, sier Lars Petter Einarsson til Aftenbladet. Han er informasjonsansvarlig i Base Property, som står bak K8-prosjektet.

Les mer


iTromsø Hvorfor vi trenger Arkitekturopprøret i Tromsø

11. oktober 2023, Sjervin Khorshidi, Leder Arkitekturopprøret Tromsø

Tromsø er en gammel by med lang arv og historie. I tillegg er Tromsø en øy med kystkultur. Dette er viktige elementer i Tromsøs kulturarv, og mange andre byers, som bør bygges videre på. Hva skiller Tromsø fra enhver annen norsk by om ikke kulturen, som også kan gjenspeiles i arkitekturen? Se til Lofoten i nord, Røros i Trøndelag og Lyngør i sør – godt bevarte og elskede steder.

Les mer


Vårt Oslo Undersøkelse: Sju av ti mener Munch-museet er lite vakkert

13. mars 2023

Saher Sourouri fra Arkitektopprøret mener undersøkelsen bekrefter noe man har visst lenge. «Det er fint å få bekreftet med tall det som man har visst hele tiden. For Arkitektopprøret kommer ikke funnene som noen overraskelse. Begge disse byggene ble stemt fram av folk som landets styggeste nybygg gjennom Arkitekturopprørets arkitekturpriser», sier han.

Les mer


Morgenbladet Dette er den siste saken jeg skriver om Arkitekturopprøret. For nå har de har vunnet

11. januar 2023

For snaue to år siden skrev Frank Rossavik avmålt sympatiserende om Arkitekturopprøret, men påpekte at arkitekten fortsatt har makten: «Skal opprørerne nå frem, må de skaffe seg flere arkitekter på laget, helst også lærere på institusjonene som utdanner dem. Noen fra Eliten må ta steget ned til Folket.» Det steget har vist seg kortere enn han og mange andre kanskje skulle trodd. Eller kanskje mer presis: Det er som alltid med dørstokkmila. Det er fort gjort når man først gjør det. Men ofte ligger det år og tiår med trykk og tanker bak. Så er tiden overmoden når det først skjer. Og det jeg opplever nå, er at vi har kommet til et vannskille, der arkitekturopprøret har historien på sin side. Noe som har skjedd i løpet av få år.

Les mer


Aftenposten Arkitekten gjorde helomvending: – Det er ikke feil om folk flest liker det vi tegner

7. januar 2023

Så kommer han med en nesten oppsiktsvekkende ærlig innrømmelse: «Før visste vi at folk kom til å hisse seg opp hver gang vi tegnet noe. Ny arkitektur måtte liksom være i utakt med folks ønsker.» Nå mener han det fikk gå for langt. At arkitektene kanskje må tilbake til at arkitektur skal være vakkert. «Det er ikke er feil om folk flest liker det vi tegner. Tvert imot er det viktig at bygninger som skal stå i flere hundre år, blir elsket,» sier han. «Det utrolige er at det må et opprør til før vi arkitekter begynner å tenke over hva vi holder på med.»

Les mer


Arkitekturopprørets prisutdeling 2021

Arkitekturopprørets nyinnstiftede priser ble utdelt i den vakre søylesalen Gamle Raadhus Scene onsdag 24. november 2021. På forhånd hadde mer en 10,000 innbyggere stemt på kandidater til Grøss-medaljen, og til Arkitekturopprørets Hederspris. Kandidatene ble også nominert av innbyggerne. Det var dessverre ikke mangel på nominasjoner til Grøss-medaljen, som tildeles det styggeste nybygget i Norge de siste fem årene. Hedersprisen, som tildeles det vakreste nybygget, hadde også ti verdige kandidater.

Grøss-medaljen ble tildelt det nyåpnede Munch-museet i Oslo, som vant er brakseier med hele 35,3% av avgitte stemmer. Ingen representanter fra Munch-museet eller Oslo kommune var tilstede for å motta prisen. På andreplass kom Lovund hotell med 18,4%, deretter Hotell 1624 på Kongsberg med 7,7%.

Les mer


Nyheter 2022

Nyheter 2021